Laatste update 09 Jan 2024
10x de Leukste Activiteiten van de Biesbosch

Ingeklemd tussen Zuid-Holland en Noord-Brabant ligt het uniek zoetwatertijdengebied Nationaal Park De Biesbosch. Dit natuurgebied met zijn prachtige wilgenbossen, eilandjes en smalle riviertjes biedt allerlei leuke activiteiten en is dankzij zijn ligging vanuit heel Nederland eenvoudig te bereiken. 

Je kunt in de Biesbosch op allerlei manieren van de natuur genieten. Ontspannen in een bootje, op de fiets of te voet. Houd je van wat meer actie dan zit je in de Biesbosch ook op de juiste plek. Bekijk hier de 10 leukste activiteiten van de Biesbosch. 

1. Verken de Biesbosch met een huurbootje

Wil je de Biesbosch op een mooie manier verkennen dan staat een bootje huren met stip op nummer 1. Met een bootje kun je in alle rust over de vele kreken, rivieren en kanalen varen. Tijdens je tocht zul je bijzondere vogelsoorten tegenkomen en door een gevarieerd landschap varen. In de Biesbosch zijn meer dan 100 beverburchten, dus wie weet kom je die tijdens je boottocht ook tegen. 

varen-kajuitboot-famillie.jpg

Wil je een bootje huren dan kan dat onder andere vanuit Drimmelen, Werkendam of Dordrecht. Voor een ultiem ontspannen vaartocht kies je voor het huren van een elektrische fluisterboot. Je kunt die bijvoorbeeld huren bij Diepstraten botenverhuur in Drimmelen of tussen 1 april en 31 oktober bij het Biesboschcentrum in Dordrecht.  

2. Maak een rondvaart door de Biesbosch

Een dagje in de Biesbosch is dankzij het unieke landschap een bijzondere beleving. Voor de aanleg van de Deltawerken groeide hier de mattenbies, een torenhoge plant waar stoelzittingen van werden gemaakt, hier is ook de naam Biesbosch aan te danken. Tegenwoordig vind je er een landschap dat bestaat uit wilgenbos, grasland, kreken, waterwegen en rietland. 

rondvaart.jpg

Wil je meer leren over dit bijzondere landschap, de mooiste plekjes ontdekken en tal van vogels bekijken boek dan een rondvaart door de Biesbosch. Er zijn verschillende aanbieders waarmee je een mooie rondvaart door de Biesbosch kunt maken. Dat kan onder andere met een fluisterboot vanuit het Biesboschcentrum in Dordrecht. Zelfs in de winter maken ze rondvaarten inclusief een warm dekentje, chocolademelk en beverkoek. 

3. Leer alles over de Biesbosch op het museumeiland 

De Biesbosch is niet alleen een bijzonder mooi gebied, het heeft ook een rijke historie. In het museum op het Biesbosch museumeiland in Dordrecht kun je hier alles over te weten komen. Van het ontstaan van de Biesbosch na de Sint Elisabethsvloed van 1421, tot het oogsten van de biezen, de landbouw en de uitdagingen die het water biedt. 

biesbosch-museum-eiland.jpg

Op het SpeelEiland ontdek je waarom de hoger gelegen gebieden rondom de Biesbosch niet zomaar kunnen overstromen. Bekijk het schaalmodel compleet met alle dijken, uiterwaarden en polders. Wandel tijdens je bezoek ook naar het gratis toegankelijke buitenmuseum de Pannekoek. Hier zie je hoe de Biesbosch eruit zag toen hier de griendwerkers hun beroep hier uitoefenden. Er is ook een eendenkooi, beverburcht en een keet voor de griendwerkers. 

4. Ontdek de Biesbosch te voet

Wil je niet het water op of ben je gewoon dol op een fijne hike, ga dan wandelen in de Biesbosch. Er zijn tal van wandelpaden en routes die je langs de mooiste plekjes leiden. Kies voor een eenvoudige wandeling over een verhard pad of waan je weg door het drassige moeras waarbij je langs kreken, wilgen, akkers en grienden wandelt. 

biesbosch-wandelen-natuur.jpeg

Tip. Kies je voor onverharde paden dan is het aan te raden om laarzen aan te trekken. Vergeet tijdens je wandeltocht je verrekijker en camera niet om al het moois onderweg vast te leggen en beter te kunnen bekijken. 

Wil je graag bevers zien en ben je benieuwd naar de getijdenwerking dan is het Griendmuseumpad van 5 km een aanrader. Het pad loopt langs oude grienden, kreekjes en bijzondere overblijfselen van vroeger tijden, zoals griendketen en klepduikers.  Je kunt het pad van april t/m oktober bereiken met de Zonnepont die bij het Biesboschcentrum in Dordrecht vertrekt. 

5. Met een kano door de kanalen van de Biesbosch

Wil je de Biesbosch van heel dichtbij ervaren trek er dan met een kano op uit. Ga je kanoën in de Biesbosch dan kun je tot in de meest smalle kreken doordringen, verborgen eilandjes ontdekken en de natuurrijke oevers in al zijn pracht in je opnemen. Je kunt kiezen voor verschillende routes met verschillende afstanden van een paar uur, tot een hele dag en zelfs meerdere dagen.

biesbosch-kano-varen-natuur.jpeg

Er zijn in de Biesbosch 3 kanoroutes die aangegeven zijn met bewegwijzering. Eén van die routes start bij Biesboschcentrum Dordrecht en de andere twee bij Natuurpoort Vissershang. Er zijn ook andere routes die niet bewegwijzerd zijn. Je kunt onder andere een kano huren bij het Biesboschcentrum Dordrecht. 

6. Leg aan bij Jachthaven Biesbosch

Heb je je eigen boot en ben je op zoek naar een full service Jachthaven, kies dan voor Jachthaven Biesbosch. Of je nu een dagje komt aanmeren of een seizoensplek zoekt, deze jachthaven heeft alles wat je nodig hebt. Het gezellige team van Jachthaven Biesbosch organiseert regelmatig activiteiten en evenementen, bovendien is er 24 uur per dag camerabeveiliging, sanitaire voorzieningen, gratis wifi, drinkwater en een drijvend tankstation.  

biesbosch-haven-varen.jpg

Voor een hapje en een drankje kun je terecht bij een van de vele restaurants en cafés bij de haven. Velen van hen hebben ook een prachtig uitzicht over de Amer. Met kinderen bezoek je de Plons en Ploeterspeeltuin naast het havenkantoor of ga je zwemmen bij de Beach Club. 

7. Gooi je hengel uit bij Visvijver de Biesbosch

Liefhebbers van de hengelsport zullen hun geluk niet op kunnen bij Visvijver de Biesbosch. Er zijn hier maar liefst 5 visvijvers waar meer dan genoeg plek is om je hengeltje uit te gooien. Je kunt hier in alle rust vissen op verschillende karpersoorten zoals spiegelkarper, schubkarper, graskarper, rijenkarper en goudkarper. Sommige karpers wegen maar liefst 22 kilo.

vijver-biesbosch-famillie.jpg

Andere vissen die je hier vindt zijn zeelt, meerval, witte steur Siberische steur en diamant steur.  In sommige vijvers kunnen de meervallen maar liefst 60 kg wegen en 140 cm lang zijn. Bij Visvijver de Biesbosch in Werkendam wordt gewerkt met een ´Catch and release´ systeem. Na het vangen en eventueel fotograferen van de vis zet je ze weer uit. 

8. Op een supboard door de natuur 

Suppen is een superleuke manier om de natuur te verkennen. De rage is een paar jaar geleden komen overwaaien naar Nederland en is sindsdien ongekend populair. Het is een leuke actieve manier om al het moois van de Biesbosch te bekijken. Met een supboard kun je de bochtige kreekjes en het ruige landschap van de Biesbosch heel goed in je opnemen. Bovendien is het geruisloos en daarom een goede manier om bevers en vogels te spotten. 

De-Biesbosch-suppen.webp

Wil je Suppen in de Biesbosch dan hoef je geen ervaring te hebben, het enige dat je nodig hebt is een zwemdiploma en een korte instructie. Je kunt een supboard huren per uur of per dag, maar je kunt ook kiezen voor een begeleide tour om de allermooiste plekjes te verkennen. Je kunt onder andere een supboard huren bij het Biesboschcentrum in Dordrecht. 

9. Klimmen aan de rand van de Biesbosch

Houd je ervan om lekker actief bezig te zijn in de natuur en heb je geen hoogtevrees, breng dan een bezoek aan Klimpark Biesbosch. Op dit spectaculaire klimpark vind je maar liefs 7 parcoursen en 75 hindernissen midden op een eiland. De parcoursen zijn op verschillende niveaus, voor kinderen is er bijvoorbeeld een parcours op 1 meter hoogte en het hoogste parcours ligt op 10 meter hoogte. 

klimpark-biesbosch.jpg

Er zijn ook verschillende ziplines, de laagste begint op 12 meter en de hoogste begint op een hoogte van 50 meter. Een superleuk uitje voor de adrenalinezoekers onder ons. 

Klimpark Biesbosch is te vinden op recreatieterrein De Kurenpolder waar TeamBiesbosch naast het klimpark nog heel veel andere activiteiten organiseert zoals suppen, boogschieten, escape island en kanovaren. 

10. Op de fiets langs kreken en wilgenbossen

Ook aan fietspaden is in de Biesbosch geen gebrek. Er is een groot netwerk aan fietsroutes om de uitgestrekte polders, lintdorpen en wilgenbossen te verkennen. Je kunt met behulp van de fietsknooppunten zelf je route bepalen en de mooiste plekjes ontdekken. Zowel in de Noordwaard als in de Nieuwe Dordtse Biesbosch vind je een stelsel aan prachtige nieuwe fietspaden en fietsroutes. 

biesbosch-fietsen-natuur.jpeg

Wil je niet alleen langs het water varen, maar de Biesbosch ook vanaf het water bekijken dan kun je Fietspont de Grienduil nemen. Dit pontje vaart elk weekend van mei tot en met september van het Biesboschcentrum naar Ottersluis en terug. 

Maak van een dagje uit een weekendje weg

De Biesbosch is een prachtig natuurgebied waar heel veel te beleven is. Niet alleen is het de moeite waard om de Biesboch vanaf het land te verkennen, maar ook vanaf het water. Er zijn dan ook tal van activiteiten die je eigenlijk niet mag missen tijdens je bezoek. Blijf een paar nachtjes slapen om niets te hoeven missen. Dat kan bijvoorbeeld bij EuroParcs Biesbosch.

Op vakantie in 2024? Top aanbiedingen

  • De Leistert — Tot 35% last minute korting
  • Landal —  Diverse last minute aanbiedingen
  • RCN — Diverse vakantieknallers. VOL = VOL
  • Center Parcs — Vroegboekkortingen tot 20%
  • Beekse Bergen — Tot 15% vroegboekkorting
  • Roompot — Buitengewone uitpakkers al vanaf €99
  • Topparken — Bekijk alle vakantiedeals voor 2024
  • EuroParcs — Tot 30% vroegboekkorting
  • Molecaten — Tot 15% korting op je vakantie in 2024

Over de auteur

Matt is de oprichter van Vakantiepark Vergelijker. Hij heeft een bachelor in vrijetijdsmanagement en is al meer dan 10 jaar actief in de reissector en online marketing. Matt's favoriete vakantieparken zijn Het Meerdal en de Schatberg waar hij als kind veel uren met plezier heeft doorgebracht.