Laatste update 09 Jan 2024
25 Leuke Steden in Nederland voor een Geweldige Stedentrip

Ben je op zoek naar een leuke stedentrip in Nederland, maar weet je niet waarheen? Lees dan snel verder want wij hebben de 25 leukste steden van Nederland voor een geweldige stedentrip voor je verzameld. 

1. Amsterdam

We kunnen deze lijst niet anders beginnen dan met onze hoofdstad Amsterdam. Amsterdam heeft alles wat je nodig hebt voor een geweldige stedentrip. Je vindt er prachtige historische en karakteristieke gebouwen, gezellige straatjes met bijzondere boetiekjes en vele musea. 

Bezoek bijvoorbeeld het Rijksmuseum waar je het gigantische schilderij de Nachtwacht kunt bewonderen. Met kinderen is het super leuk om NEMO Sciencemuseum te bezoeken. 

2. Den Haag

Den haag is een stad die je zeker een keer bezocht moet hebben. Den Haag is het politieke hart van Nederland. Wandel over het Binnenhof en zie waar het allemaal gebeurt. Ook vind je hier Paleis Noordeinde, het werkpaleis van de koning. 

In deze mooie stad vind je ook een aantal bijzondere attracties zoals Madurodam en Kunstmuseum Den Haag voor de moderne kunst. Maak tijdens je bezoek aan Den Haag ook een uitstapje naar Scheveningen om even lekker uit te waaien. 

3. Utrecht

Utrecht is het spoorwegknooppunt van Nederland en daardoor eenvoudig te bereiken. Het is een heerlijke stad om te winkelen. Je vindt er niet alleen grote ketens, maar ook leuke boetiekjes gelegen in oude panden aan de grachten. Hier kun je ook gezellig eten in een van de werfrestaurantjes aan het water. 

In Utrecht vind je ook een aantal zeer leuke en leerzame musea zoals het Spoorweg museum, Museum Speelklok en het Nijntje museum

4. Maastricht

Maastricht is een prachtige bourgondische stad in het zuidelijkste puntje van Nederland. Deze bijzonder bourgondische plek heeft een bijzondere uitstraling dankzij zijn ligging aan de Maas en zijn vele historische gebouwen. De stad staat bovendien bekend om het carnaval en de vele evenementen die plaatsvinden op het Vrijthof zoals optredens van Andre Rieu. 

Tijdens je bezoek aan Maastricht kan een bezichtiging van het grottenstelsel niet ontbreken. Je kunt kiezen voor de Kazematten vlakbij het centrum of de Noordelijke grotten van de Sint Pietersberg of Zonneberg

5. Groningen

Groningen is een bijzonder mooie en levendige stad die zich prima leent voor een stedentrip. In het centrum kun je lekker rondstruinen door gezellige straatjes en langs bijzondere historische panden. 

Een van de grootste blikvangers van Groningen is de Martinitoren. Deze toren heeft in de afgelopen 500 jaar al heel wat doorstaan, maar hij heeft de tijd getrotseerd en je kunt hem nog steeds beklimmen. Meer hedendaags is het Forum een ontmoetingsplek midden in de stad met vele exposities en het hoogste dakterras van Groningen. 

Maak je stedentrip naar Groningen compleet met een verblijf in een van de vakantieparken in de provincie Groningen

6. Rotterdam

Rotterdam is een moderne havenstad met een rijke geschiedenis en een kleurrijke samenleving. Ben je gek op architectuur dan is Rotterdam een geweldige plek voor een stedentrip. Je vindt er de Erasmusbrug, kubuswoningen, de Markthal en de Euromast waar je de stad kunt bewonderen vanaf een hoogte van 185 meter. 

Houd je van winkelen dan is Rotterdam dankzij zijn vele winkels een waar walhalla. Ook leuk is een bezoek aan Diergaarde Blijdorp of het Maritiem museum waar je de grootste museumhaven van Nederland vindt. 

7. Alkmaar 

Alkmaar staat in de hele wereld bekend als de kaasstad van Nederland. In de zomer kun je hier nog steeds de kaasdragers zien op de markt en er is een Kaas Museum waar je alles kunt leren over de geschiedenis van kaas in Alkmaar. 

Maar er is meer te beleven in Alkmaar, de stad heeft ook een gezellig historisch centrum, leuke winkeltjes en gezellige terrasjes. Naast Het Kaas Museum vind je hier ook het Nationaal Bier Museum en het Beatles Museum. Na een dagje in Alkmaar kun je uitwaaien aan het strand dat op slechts 7 kilometer ligt. 

8. Nijmegen

Nijmegen staat bij velen bekend als de stad van de Nijmeegse vierdaagse, maar de stad is nog veel meer. Al wandelend door de glooiende stad kom je de meest bijzondere en historische plekjes tegen. Wandel bijvoorbeeld door het Kronenburgerpark, bekend van het liedje van Frank Boeijen. 

Waai uit op de Waalkade, bewonder de oude stadsmuur in het Hunnerpark en laat je verwonderen door de vele eeuwenoude ruïnes. Nijmegen heeft een rijke geschiedenis, je kunt hierover meer leren bij Museum Het Valkhof. 

9. Den Bosch 

Den Bosch is zonder twijfel de mooiste stad van Noord-Brabant. Deze historische stad heeft nog steeds een gemoedelijk karakter dankzij de mooie oude panden, smalle historische straatjes en gezellige winkeltjes. Wil je Den Bosch op een bijzondere manier verkennen dan kun je een boottocht maken over de Binnendieze, een eeuwenoud stelsel van waterwegen binnen de stadsmuren. 

Een andere echte highlight is de Sint-Janskathedraal een bijzondere gotische kerk die de trots is van vele Bosschenaren. Je kunt de toren beklimmen en genieten van het prachtige uitzicht. Vergeet ook niet een Bossche bol te eten van Jan de Groot.

10. Leiden

Leiden is een bruisende studentenstad met een rijke historie. Je vindt hier honderden monumenten en de oudste universiteit van Nederland. De stad leent zich prima voor een mooie wandeling waarbij je je onderweg kunt vergapen aan de mooie gebouwen, leuke boetiekjes kunt bekijken en kunt genieten van gezellige terrasjes en restaurants. 

In de binnenstad vind je maar liefst 28 kilometer aan grachten, je kunt de stad daarom dus ook prima verkennen met de boot. In Leiden vind je ook een aantal bijzondere musea waaronder Naturalis, Rijksmuseum van Oudheden en Rijksmuseum Boerhaave

11. Gouda 

Gouda staat wereldwijd bekend om zijn heerlijke kazen. Het is een knusse historische stad met gezellige sfeervolle plekjes. Bewonder de indrukwekkende gebrandschilderde ramen van de Sint Janskerk en het bijzondere stadhuis, of ga shoppen in de eerste Fairtrade straat van Nederland. 

Wil je al dit leuks op een bijzondere manier verkennen dan kun je een SUP tour maken over de grachten. Wist je trouwens dat Gouda dé bierstad van Nederland is. In 1470 produceerden ze maar liefst 15 miljoen liter per jaar. Drink een biertje in een van de vele cafés. 

12. Delft 

Delft is een bijzondere historische stad die wereldwijd bekend staat vanwege het Delfst blauw en de schilder Johannes Vermeer. Bovendien heeft de stad een belangrijke relatie met het Koninklijk huis. De binnenstad van Delft wordt gekenmerkt door mooie grachten, vele kerkjes, statige herenhuizen en heel veel kroegen. Verken de stad tijdens een rondvaart over de grachten. 

13. Valkenburg

Valkenburg aan de Geul is een van de meest veelzijdige en pittoreske steden van Limburg. Door het heuvelachtige gebied, de vele kastelen en bijzondere natuur lijkt het hier alsof je in een andere wereld bent. 

Bezoek je Valkenburg dan is een bezoek aan de Kasteelruïne en de Fluweelengrot een absolute must. De geschiedenis van het kasteel en het grottenstelsel gaat terug tot de 11e eeuw. In november en december is een kerstmarkt in de Fluweelengrot. Rondom Valkenburg liggen prachtige wandelroutes, maar wil je liever ontspannen dan kun je een bezoek brengen aan Thermae 2000

14. Deventer 

Deventer is een van de oudste Hanzesteden van Nederland, de historie van deze stad zie je dan ook overal terug. Je kunt hier heerlijk rondstruinen langs de historische gebouwen en wandelen door het Worpplantsoen, het oudste park van Nederland. 

Ook is er de oudste wetenschappelijke bibliotheek van Nederland te vinden, de Athenaeumbibliotheek. Neem ook zeker een kijkje bij de bijzonder fraaie gotische Lebuïnuskerk en bezoek Museum de Waag om alles te leren over de rijke historie van deze stad. 

15. Arnhem

De hoofdstad van Gelderland is prachtig gelegen aan de Nederrijn en heeft heel veel te bieden voor een geweldige stedentrip. In de gezellige binnenstad vind je meer dan 400 winkels en vele horecagelegenheden. 

Ondanks bombardementen in de Tweede Wereldoorlog vind je hier nog veel monumentale panden zoals de Eusebiuskerk, de Sabelspoort, het Duivelshuis en de Koepelkerk. Net buiten de stad vind je een van de mooiste dierenparken van Nederland, Burgers´ Zoo en daarnaast gelegen het Nederlands Openluchtmuseum

Omdat één dag in Arnhem eigenlijk niet genoeg is, kun je overnachten op een van deze vakantieparken in Gelderland

16. Apeldoorn

Apeldoorn is een gezellige stad die zich dankzij zijn vele topattracties zeer goed leent voor een geweldige stedentrip. In de gezellige binnenstad vind je volop winkeltjes en kun je genieten van mooie architectuur en monumentale panden. 

Aan de rand van de stad vind je prachtige bossen waaronder Nationaal Park Hoge Veluwe. De topattracties van Apeldoorn zijn Paleis het Loo en de Apenheul

17. Leeuwarden

De hoofdstad van Friesland is een mooie stad waar nog echt een dorpsgevoel heerst. Wandelend door de straatjes kom je langs hoge pakhuizen, oude grachten en gezellige pleintjes. 

Er zijn ook  tal van leuke winkeltjes, de Kleine Kerkstraat is zelfs uitgeroepen tot ´Leukste winkelstraat’ van Nederland´. In Leeuwarden kun je ook een aantal bijzondere musea bezoeken zoals Het Fries Museum, Natuurmuseum Fryslân en AquaZoo Friesland

18. Vlissingen

Zeeland is een van de meest populaire vakantiebestemmingen in Nederland. Vlissingen is zeker een bezoekje waard. Je vindt hier een mooie combinatie van een gezellige stad en prachtige zandstranden. In het gezellige centrum kun je lekker winkelen, ben je er op vrijdag bezoek dan zeker de weekmarkt. In Vlissingen vind je bovendien een aantal bijzondere musea en bezienswaardigheden zoals Museum Panorama Walcheren, Reptielenzoo Iguana en het Zeeuws maritiem MuZEEum

Wil je langer genieten van je stedentrip naar Vlissingen kies dan voor een overnachting op Noordzee Resort Vlissingen

19. Breda

Breda is een gezellige historische stad die je eenvoudig te voet kunt verkennen. Bezoek je Breda met de trein dan zul je meteen verwelkomd worden door het mooie statige Valkenberg park en het Kasteel van Breda. Verder naar het centrum kom je op de grote markt met zijn vele gezellige terrasjes en restaurants. 

Op dit plein staat de Grote Kerk een prachtige gotische kerk met hoge vensters, luchtbogen en versiering uit de 16e eeuw. Je kunt de 100 meter hoge toen beklimmen. 

20. Roermond

Wie aan Roermond denkt, denkt waarschijnlijk direct aan Designer Outlet Roermond. Op zich niet zo verwonderlijk want je kunt hier heerlijk shoppen en de mooiste merkkleding kopen voor een scherpe prijs, maar er is meer. 

Roermond zelf heeft ook een heel gezellig centrum met mooie bezienswaardigheden zoals de Munsterker, de Caroluskapen en de Sint Christoffelkathedraal. Bovendien kun je er een mooie rondvaart maken over de Maasplassen of watersport beoefenen.

21. Amersfoort 

Amersfoort is een mooie gemoedelijke stad centraal gelegen in Nederland. Door de vele historische gebouwen en goed behouden stadsmuren heb je het gevoel dat je hier teruggaat in de tijd. Amersfoort wordt ook wel Keistad genoemd omdat er bij de Arnhemsestraat een 7000 kilo wegende zwerfkei ligt. 

Maar een van de meest fotogenieke plekjes van Amersfoort is toch wel de Koppelpoort. De poort stamt uit 1425 en is zonder twijfel een van de mooiste stadspoorten van Nederland.  Leuke musea om te bezoeken zijn het Cavaleriemuseum en het Mondriaanhuis

Amersfoort is gelegen aan de noordoost kant van de Utrechtse Heuvelrug en is dan ook gemakkelijk te bezoeken vanuit een van de vele vakantieparken op de Utrechtse Heuvelrug

22. Zwolle

Zwolle is een van de 9 Hanzesteden in Nederland. Hanzesteden waren onderdeel van een samenwerkingsverband van handelaren en kooplieden in de middeleeuwen. Hierdoor waren steden zoals Zwolle zeer welvarend, en dat zie je nog steeds terug in het straatbeeld. 

In Zwolle kun je nog tal van historische bouwwerken bewonderen zoals de 600 jaar oude stadspoort Sassenpoort, statige herenhuizen en de beroemde 75 meter hoge Peperbustoren. 

24. Almere

Almere is een moderne stad met een verrassend gezellig centrum. In het autovrije winkelgebied van Almere vind je maar liefst 400 winkels en gezellige pleintjes met horecagelegenheden. Genoeg om je de hele dag zoet te houden. 

Maar er zijn ook nog vele andere bezienswaardigheden in de buurt. Houd je van kunst bezoek dan Kunstlinie of het Dutch Digital Art Museum. Dierenliefhebbers brengen een bezoek  aan Stichting AAP waar meer dan 400 dieren worden opgevangen of aan Almere Jungle met bijzondere dieren van over de hele wereld.

24. Eindhoven

Eindhoven wordt ook wel de ´Lichtstad´ van Nederland genoemd omdat het bedrijf Philips hier werd opgericht. De binnenstad van Eindhoven is een mix van een paar overgebleven historische gebouwen en moderne architectuur. 

De stad is een walhalla voor liefhebbers van winkelen en heeft maar liefst vier overdekte winkelcentra. Bezoek je Eindhoven dan kan een bezoekje aan het Philips museum, DAF museum en het Van Abbemuseum voor de kunsten eigenlijk niet ontbreken.

25. Assen

Assen is een bijzonder sfeervolle stad die bij velen vooral bekend is vanwege de TT. Maar er is nog veel meer te zien en te beleven in de hoofdstad van Drenthe. Neem een kijkje in het Drents Museum om meer te leren over de geschiedenis van dit gebied. Je vindt hier ook het ´Meisje van Yde´, een wereldberoemd veenlijk, en het oudste vaartuig van de wereld ´Kano van Pesse´. 

Op nog geen 15 minuten van Assen kun je een bezoek brengen aan Gevangenisdorp Veenhuizen, een bijzondere beleving.  Wil je jouw bezoek aan Assen verlengen en meer van Drenthe zien kies dan een van deze vakantieparken in Drenthe

Welke stad kies jij?

Zoals je ziet zijn er heel wat leuke steden in Nederland waar je een geweldige stedentrip kunt beleven. Welke kies jij?
Bekijk hier onze vakantieparken in Nederland om je stedentrip compleet te maken.

Op vakantie in 2024? Top aanbiedingen

  • De Leistert — Tot 35% last minute korting
  • Landal —  Diverse last minute aanbiedingen
  • RCN — Diverse vakantieknallers. VOL = VOL
  • Center Parcs — Vroegboekkortingen tot 20%
  • Beekse Bergen — Tot 15% vroegboekkorting
  • Roompot — Buitengewone uitpakkers al vanaf €99
  • Topparken — Bekijk alle vakantiedeals voor 2024
  • EuroParcs — Tot 30% vroegboekkorting
  • Molecaten — Tot 15% korting op je vakantie in 2024

Over de auteur

Matt is de oprichter van Vakantiepark Vergelijker. Hij heeft een bachelor in vrijetijdsmanagement en is al meer dan 10 jaar actief in de reissector en online marketing. Matt's favoriete vakantieparken zijn Het Meerdal en de Schatberg waar hij als kind veel uren met plezier heeft doorgebracht.