Laatste update 09 Jan 2024
10 Tips voor een Ontspannen & Relaxte Vakantie op de Veluwe

De Veluwe wordt door velen gezien als de ultieme vakantiebestemming in Nederland. En dat is niet zonder reden, het 5500 hectare grote natuurgebied biedt een grote variëteit aan vermaak. Niet alleen kun je er prachtig wandelen en fietsen, er zijn ook tal van leuke bezienswaardigheden en gezellige steden. 

Wil je een relaxte vakantie op de Veluwe lees dan snel verder, we hebben de beste tips hier voor je verzameld. 

1. Verken de Veluwe op een gratis fiets 

Nationaal Park de Hoge Veluwe is een prachtig uitgestrekt natuurgebied dat je het beste te voet of op de fiets kunt verkennen. Er is een uitgebreid wandel- en fietsnetwerk waarmee je de mooiste plekjes van de Veluwe eenvoudig kunt verkennen. Maar daar heb je natuurlijk wel een fiets voor nodig. Heb je die zelf niet bij dan kun je een gratis witte fiets lenen. Je vindt deze fietsen bij de drie ingangen van het park, bij het Kröller-Muller Museum en bij het bezoekerscentrum. 

veluwe-natuur-fietsen.jpg

2. Wandel in alle rust

De Hoge Veluwe wordt door veel mensen gezien als een van de mooiste natuurparken van Nederland. Het is dan ook niet voor niets dat heel wat mensen naar dit park gaan voor een wandeling door de natuur. Wil je in alle rust genieten van al dit moois dan is het aan te raden om lekker vroeg op pad te gaan. Tijdens de vroege uren is er ook een grotere kans op het zien van de Big five, het edelhert, , de schotse hooglander, het wilde zwijn, een ree en de vos.

De-Hooge-Veluwe-famillie-wandelen-bos.webp

Wil je niet te vroeg je bed uit en toch genieten van de rust dan kun je kiezen voor een aantal unieke rustige routes zoals Het Appense Schouwpad (12km), Het Loobrinkerpad (10km) en het Oldenallerpad (8km). 

3. Cultuur snuiven midden in de natuur 

Wie de Hoge Veluwe bezoekt denkt voornamelijk aan natuur, maar er is veel meer te doen. Wil je een beetje cultuur opsnuiven breng dan zeker een bezoek aan het Kröller-Muller Museum. Dit museum voor hedendaagse kunst is wereldberoemd vanwege de bijzondere kunstwerken en tentoonstellingen. Zo vind je er de op een na grootste collectie werken van Van Gogh ter wereld. Wandel ook zeker door de enorme beeldentuin met maar liefst 150 sculpturen. 

Veluwe-musuem-Vincent-van-Gogh.jpg

4. Lammetjes knuffelen 

Dieren hebben een rustgevende werking op mensen en van jonge lammetjes wordt natuurlijk iedereen blij. Op de Hoge Veluwe zijn verschillende Schaapskooien waar de schapen in de herfst en winter overnachten. Van januari t/m begin maart worden de lammetjes geboren. 

Veluwe-lammetjesstal-schaapskooi-ermelo-winkel.jpg

Wil je de schapen en lammetjes bezoeken dan kun je dat het beste in de ochtend of namiddag doen. Rond 9 uur gaat de schaapsherder op pad met de schapen en om 16:00 komen ze weer terug. Je kunt onder andere terecht bij de Schaapskooi in Loenen, Hoog Buurlo en de Schaapskooi in Ermelo

5. Proosten op de Veluwe

Ben je dol op een lekker biertje dan kan een bezoek aan de Apeldoornse Bierbrouwerij De Vlijt eigenlijk niet ontbreken. Op zaterdag en zondag kun je een rondleiding krijgen door de brouwerij met aansluitend een proeverij waarbij je verschillende Veluwse Schavuyt bieren kunt proeven. Een heerlijk relaxt uitje. 

brouwerij-de-vlijt-bier-luchtfoto.jpg

6. Op pad met de boswachter 

Er valt heel veel te zien op de Hoge Veluwe, van bijzondere wilde dieren tot unieke planten en bijzondere plekjes. Wil je niets missen en meer leren over dit bijzondere gebied dan is een wandeling met boswachter of gids een absolute aanrader. Samen speuren jullie naar de sporen van wilde dieren en leer je meer over de planten in dit gebied. Je kunt deze wandelingen reserveren via Natuurmonumenten. Bovendien helpt de receptie van je vakantiepark op De Veluwe je graag. 

natuurmonumenten-wandeling-boswachter.jpg

7. Kom volledig tot rust in de sauna

Het is niet zo moeilijk om een relaxte vakantie te hebben op de Veluwe. Maar wil je echt even volledig tot rust komen dan kun je op de Veluwe genieten van een dagje wellness. Een van de meeste bekende sauna’s in de regio is Thermen Bussloo met vele unieke sauna’s, rustruimtes en zelfs een Mexicaanse Cenote. Andere mooie sauna’s zijn De Veluwse Bron en de Zwaluwhoeve.  

Veluwe-sauna-ontspannen.jpg

Op de Veluwe zijn ook aan aantal vakantieparken met sauna en wellnessvoorzieningen, zodat je voor die extra ontspanning de deur niet eens uit hoeft. 

8. Gooi je hengel uit in de vijver bij Jachthuis Sint Hubertus

Je kan in Nationaal Park de Hoge Veluwe op karpers vissen tijdens de openingstijden van het park. Er mag alleen met vergunning en vaste hengel gevist worden, vergeet niet je vergunnnig (gratis bij parkbezoek) even op te halen in het centrum van het park. 

9. Houd afstand van de wolf

Op verschillende plekken op de Veluwe kan je een wolf tegenkomen. De wolf is een roofdier, hou het altijd op afstand en loop het dier niet tegemoet af achterna. Als de wolf op je afloopt, maar jezelf dan groot en maak veel lawaai om hem af te schrikken. Geen zorgen verder, de kans is vrij klein dat je een wolf tegenkomt en als mens sta je niet op het menu ;P

Veluwe-wolven-wandeling.jpg

10. Relaxt overnachten op de Veluwe

Een relaxte vakantie is natuurlijk niet compleet zonder een fijne accommodatie om uit te rusten van al je avonturen op de Veluwe. Gelukkig vind je op de Veluwe een grote variëteit aan vakantieparken. Of je nu op zoek bent naar een luxe vakantiepark op de Veluwe of een huisdiervriendelijk vakantiepark op de Veluwe, je vindt het er allemaal. Wil je ook relaxt op vakantie? Bekijk alle Veluwse vakantieparken op vakantieparkvergelijker.nl. 

Op vakantie in 2024? Top aanbiedingen

  • De Leistert — Tot 35% last minute korting
  • Landal —  Diverse last minute aanbiedingen
  • RCN — Diverse vakantieknallers. VOL = VOL
  • Center Parcs — Vroegboekkortingen tot 20%
  • Beekse Bergen — Tot 15% vroegboekkorting
  • Roompot — Buitengewone uitpakkers al vanaf €99
  • Topparken — Bekijk alle vakantiedeals voor 2024
  • EuroParcs — Tot 30% vroegboekkorting
  • Molecaten — Tot 15% korting op je vakantie in 2024

Over de auteur

Matt is de oprichter van Vakantiepark Vergelijker. Hij heeft een bachelor in vrijetijdsmanagement en is al meer dan 10 jaar actief in de reissector en online marketing. Matt's favoriete vakantieparken zijn Het Meerdal en de Schatberg waar hij als kind veel uren met plezier heeft doorgebracht.