Laatste update 28 Aug 2023
Dé 20 Prachtigste Natuurgebieden in Nederland

Zodra je de gebaande paden van Nederland verlaat, word je getrakteerd op adembenemende landschappen en verrassende ecosystemen. Onze kleine kikkerlandje herbergt een indrukwekkende verscheidenheid aan natuurlijke schoonheid, van uitgestrekte duinen en heuvelachtige heidelandschappen tot weelderige moerassen en serene meren.

Dé meest prachtige natuurgebieden in Nederland

In dit artikel nemen we je mee op een reis door 20 van de meest prachtige natuurgebieden in Nederland. Elk gebied vertelt een uniek verhaal en biedt een ontsnapping aan de alledaagse drukte. Van de majestueuze Veluwe tot het serene Biesbosch, en van de ruige Wadden tot de betoverende Zuid-Limburgse Heuvels.

deze parels van Nederlandse natuur bieden niet alleen een visueel festijn, maar ook een kans om te verbinden met de natuurlijke wereld om ons heen. Laat je inspireren om de schoonheid van Nederland te verkennen, weg van de stedelijke drukte, om te genieten van de rust en pracht die deze natuurgebieden te bieden hebben!

1. De Veluwe

De Veluwe in Gelderland biedt uitgestrekte bossen, heidevelden en zandverstuivingen. Het herbergt een diverse flora en fauna, waaronder edelherten, wilde zwijnen en boommarters. Het Nationaal Park De Hoge Veluwe, gelegen hier, bevat ook het Kröller-Müller Museum met een indrukwekkende collectie van kunstwerken en sculpturen.

de-veluwe-uitzicht-1.jpg

2. De Biesbosch

Dit unieke getijdengebied in Zuid-Holland en Noord-Brabant bestaat uit kreken, rietvelden en wilgenvloedbossen. Het is een paradijs voor watervogels, met soorten als de zeearend en de bever. Verken het gebied per kano om het unieke landschap te ervaren.

de-biesbosch-luchtfoto-2.jpg

3. De Wadden

Het Waddengebied strekt zich uit langs de noordelijke kust en omvat waddeneilanden zoals Texel, Vlieland en Terschelling. Eb en vloed hebben dit UNESCO Werelderfgoedgebied gevormd, waar zeehonden rusten en trekvogels foerageren.

de-wadden-uitzicht-3.jpg

4. De Oostvaardersplassen

Gelegen in Flevoland, is dit moerasgebied een uniek voorbeeld van Nederlandse natuurherstelprojecten. Hier leven grote grazers zoals edelherten, konikpaarden en heckrunderen in een omgeving die dicht bij de oorspronkelijke wildernis komt.

oostvaardersplassen-uitzicht-4.jpg

5. Zuid-Limburgse Heuvels

De heuvels van Zuid-Limburg vormen een opvallend contrast met het vlakke Nederlandse landschap. Geniet van kronkelende weggetjes, boomgaarden en pittoreske dorpjes.

zuid-limburgse-heuvels-uitzicht-5.jpg

6. De Hoge Veluwe

Dit nationale park is beroemd om zijn afwisseling van bossen, heidevelden en zandverstuivingen. Fietsers kunnen gratis witte fietsen huren om het park te verkennen, en het Kröller-Müller Museum herbergt een indrukwekkende collectie Van Gogh-schilderijen.

de-hoge-veluwe-uitzicht-6.webp

7. Utrechtse Heuvelrug

Deze stuwwal in Utrecht biedt beboste heuvels, open heidevelden en historische landgoederen. Prachtig om te wandelen en te fietsen.

utrechtse-heuvelrug-luchtfoto-7.jpg

8. Schoorlse Duinen

Dit duingebied aan de Noordzeekust herbergt de hoogste duinen van Nederland. Volg de wandelpaden door bossen en duinen, of geniet van een dag op het strand.

schoorlse-duinen-uitzicht-8.jpg

9. De Loonse en Drunense Duinen

Ook wel de 'Brabantse Sahara' genoemd, dit gebied heeft uitgestrekte zandverstuivingen omringd door bossen en heide.

Loonse-en-Drunense-Duinen-luchtfoto-9.jpg

10. Weerribben-Wieden

Dit uitgestrekte moerasgebied in Overijssel is doorspekt met kanalen en rietvelden. Ontdek het per boot of kano en bewonder de unieke flora en fauna.

weerribben-wieden-uitzicht-10.webp

11. Sallandse Heuvelrug

Met uitgestrekte heidevelden en prachtige uitzichten is dit gebied in Overijssel perfect voor wandelaarse en fietsers. Niet voor niets is het een gebied waar je ook veel vakantieparken vindt.

sallandse-heuvelrug-uitzicht-11.webp

12. Helderse Duinen

Dit gebied omvat duinen en stranden rond Den Helder, inclusief het natuurgebied Mariëndal, waar je verschillende soorten flora en fauna kunt vinden.

helderse-duinen-uitzicht-12.jpg

13. Zuid-Hollandse Eilanden

Langs de kust van Zuid-Holland bieden duinen, stranden en polders een gevarieerd landschap om te verkennen. Een van onze favoriete plekken in dit gebied is Tiengemeten, waar je het glampingconcept Cast Away van TinyParcs vindt.

zuid-hollandse-eilanden-luchtfoto-13.jpg

14. Maasduinen

Gelegen in Noord-Limburg, biedt dit natuurrijke gebied heide, bossen en vennen, ontstaan door stuifzandafzettingen en de Maas.

maasduinen-uitzicht-14.jpeg

15. Veluwerandmeren

Dit netwerk van meren en stranden aan de rand van de Veluwe is ideaal voor watersport en recreatie, met tal van mogelijkheden om te zeilen, zwemmen en vissen.

veluwerandmeren-uitzicht-15.jpg

16. De Grevelingen

Dit zoutwatermeer heeft een uniek ecosysteem, wat het tot een populaire bestemming maakt voor duiken, windsurfen en andere watersporten.

de-grevelingen-luchtfoto-16.jpg

17. De Meinweg

Gelegen in Limburg, biedt dit nationale park heidevelden, bossen en hoogveengebieden. Zeldzame dieren zoals de adder kunnen hier worden gespot.

de-meinweg-uitzicht-looppad-17.jpg

18. De Groote Peel

Dit hoogveengebied op de grens van Limburg en Noord-Brabant heeft moerassen en veenplassen, die rijk zijn aan vogelsoorten zoals kraanvogels en roerdompen.

de-grote-peel-uitzicht-18.jpg

19. De Groene Jonker

In Zuid-Holland biedt dit gebied waterpartijen en rietvelden, waar vogels zoals de blauwborst en de roerdomp broeden.

de-groene-jonker-uitzicht-19.jpg

20. Arkemheen-Eemland

Dit polderlandschap tussen Gelderland en Utrecht biedt weidevogels, historische dijken en een gevarieerde natuur. Het is een belangrijk broedgebied voor vogels zoals de grutto en kievit.

arkemheen-eemland-uitzicht-20.jpeg

De Nederlandse natuur heeft voor elk wat wils!

Terwijl we de schoonheid van deze 20 prachtige natuurgebieden in Nederland hebben verkend, kunnen we niet anders dan onder de indruk zijn van de diversiteit en pracht van ons eigen kleine stukje Nederland. Deze plekken herinneren ons eraan dat te midden van moderne ontwikkeling en technologie, de natuur nog steeds haar eigen meesterwerk creëert. Of je nu op zoek bent naar avontuurlijke wandelingen, een moment van verwondering, of een natuurlijke omgeving voor je volgende vakantie, de Nederlandse natuur heeft voor elk wat wils.

Dus, trek erop uit, laat je zintuigen de vrije loop en laat je verbinden met de wonderen van de natuur in Nederland!

Op vakantie in 2024? Top aanbiedingen

  • De Leistert — Tot 35% last minute korting
  • Landal —  Diverse last minute aanbiedingen
  • RCN — Diverse vakantieknallers. VOL = VOL
  • Center Parcs — Vroegboekkortingen tot 20%
  • Beekse Bergen — Tot 15% vroegboekkorting
  • Roompot — Buitengewone uitpakkers al vanaf €99
  • Topparken — Bekijk alle vakantiedeals voor 2024
  • EuroParcs — Tot 30% vroegboekkorting
  • Molecaten — Tot 15% korting op je vakantie in 2024

Over de auteur

Matt is de oprichter van Vakantiepark Vergelijker. Hij heeft een bachelor in vrijetijdsmanagement en is al meer dan 10 jaar actief in de reissector en online marketing. Matt's favoriete vakantieparken zijn Het Meerdal en de Schatberg waar hij als kind veel uren met plezier heeft doorgebracht.