Laatste update 09 Jan 2024
Glamping in de Ardennen – 7 Tips voor je Luxe Kampeer Avontuur

Glamping is de laatste jaren steeds populairder geworden. Niet zo gek, want we willen met zijn alleen steeds meer comfort en luxe. Ondertussen willen we dat lekkere buitengevoel ook niet missen, Glamping is daarom een hele goede optie. 

Ook in de Ardennen zijn steeds meer plekken waar je in een compleet ingerichte glampingtent kunt overnachten. Maar waar moet je eigenlijk op letten wanneer je wil gaan glampen in de Ardennen, wij geven je 7 tips voor je luxe kampeer avontuur. 

Kies een Glampingtent met de juiste voorzieningen

Glamping is een hartstikke leuke manier om een luxe kampeer avontuur te beleven in de Ardennen. Maar, het ene vakantiepark is de andere niet. De voorzieningen in je accommodatie zullen dan ook per park, en zelfs per type glampingtent verschillen. 

Bestcamp-Ardennen-Camping Bertrix-luchtfoto.webp

Op het ene park kun je overnachten in een compleet ingerichte tent met elektriciteit, stromend water, echte bedden, een complete keuken en zelfs een eigen badkamer. Sterker nog, sommige glampingaccommodaties hebben zelfs verwarming, airco, tv en een vaatwasser. Zo ook op Camping Bertrix, hier beschik je naast eigen sanitair ook over een vaatwasser en televisie. 

Dat gezegd hebbende zijn er ook vakantieparken waar je voor het sanitair gebruik moet maken van de algemene sanitaire voorzieningen van de camping. Misschien is dat voor jou  geen probleem, maar niet iedereen zal hiervan gecharmeerd zijn. Kortom, lees jezelf dus goed in. 

Bedenk vooraf wat je wil gaan doen 

Als je op vakantie gaat is het belangrijk om vooraf na te denken over wat je wil gaan doen. Wil je een ontspannen vakantie op een ligbedje aan het water of wil je juist iets actiefs gaan doen zoals wandelen, fietsen, of misschien wel paardrijden. Het is goed om vooraf goed te kijken naar de activiteiten die in de omgeving aangeboden worden. Ben je een fanatieke golfer dan is het superfijn als de golfbaan lekker dichtbij is. 

Landal-Landal-Village-les-Gottales-tennis.webp

De Ardennen heeft vooral voor de actieve vakantieganger heel veel te bieden.  Heb je geen hoogtevrees dan kun je een van de outdoorcentra bezoeken waar je kunt abseilen, ziplinen of een boomklimparcours met gave hindernissen kunt afleggen.  Op de Ourthe kun je bovendien prachtige kanotochten maken en mountainbikers zullen in de Ardennen ook de tijd van hun leven hebben. Andere gave activiteiten die je kunt doen in de Ardennen zijn segway rijden, boogschieten, parachutespringen en ballonvaren.

Wil je een zwembad, tennisbaan of restaurant?

Elk vakantiepark heeft verschillende faciliteiten. Op het ene park is alleen een speeltuintje, een wasserette en een snackbar en op het andere zijn zo veel faciliteiten dat je haast tijd tekort komt. Bekijk vooraf goed welke faciliteiten er zijn op het park. Wil je tijdens je vakantie af en toe nog iets voor je werk doen dan is het handig als je goede en stabiele wifi hebt in je glampingtent. En kom je met een elektrische auto dan is het wel zo handig dat er een oplaadpunt is. 

Roompot-Parc-la-Clusure-buitenzwembad.webp

Vakantieparken denken steeds beter na over de wensen van hun gasten. Zo heeft Roompot Parc La Clusure in Luxemburg naast een supermarkt, buitenzwembad en wasserette ook onder andere een broodjesservice, fitnessruimte, sport & animatie en waterrecreatie. 

Maak een paklijst voor je luxe kampeer avontuur 

Het klinkt misschien een beetje gek om een paklijst te maken voor een paar dagen glamping in de Ardennen. Je hoeft je inderdaad geen zorgen meer te maken over het inpakken van een tent en kookgerei, maar zonder paklijst is het nog steeds makkelijk om iets te vergeten. Uiteraard kun je ter plekke van alles kopen, maar hoeveel flessen zonnebrand, waterschoentjes en handdoeken heb je thuis echt nodig. 

Landal-Landal-Village-les-Gottales-wandelen-famillie.webp

Zet op je paklijst onder andere alle documenten en geldzaken die je nodig hebt, zoals paspoorten, creditcards en verzekeringspapieren, maar ook de spullen die je onderweg nodig hebt, dingen voor persoonlijke verzorging, speelgoed en kleding. Controleer ook vooraf wat de inventaris is van jouw glampingaccommodatie, dit is namelijk sterk afhankelijk van het accommodatietype en de aanbieder. 

Kies je voor rust, of voor een beetje actie?

Je kunt tegenwoordig op heel veel vakantieparken kiezen voor Glamping. Dat betekent dat je zowel bij de grotere parken van bijvoorbeeld Landal, CenterParcs en Roompot een glampinaccommodatie kunt boeken, als bij kleinschalige vakantieparken. Beide opties hebben zo hun voordelen en nadelen, het is maar net wat je voorkeur heeft.

Landal-Landal-Waterpark-Terherne-varen.webp

De kleinschalige vakantieparken zijn niet alleen rustiger, maar bieden vaak ook wat meer ruimte rondom je accommodatie. Dat is trouwens niet in alle gevallen zo, dus het is slim om dit vooraf te bekijken. Het voordeel van grote vakantieparken is dat er vaak net wat meer te beleven is, bovendien zijn er verschillende activiteiten mogelijk waardoor je meer keuze hebt. 

Check of je vakantie kidsproof is

Ga je met kinderen op vakantie dan moet je aan hele andere dingen denken dan wanneer je met je partner of vrienden gaat. Als je kinderen het naar hun zin hebben zul jij ook een fijne tijd hebben. Let er dus op dat de Glamping in de Ardennen die je uitkiest geschikt is voor kinderen. Vaak geeft een vakantiepark zelf al wel aan of ze een gezinscamping zijn en wat voor faciliteiten ze hebben voor kinderen. Als er veel speeltuintjes, animatie en een zwembad is zal je kind niet alleen heel veel te doen hebben, er zullen ook andere kinderen zijn waarmee ze kunnen spelen.

Landal-Landal-Het-Land-van-Bartje-knuffelbeer-kinderen.webp

Reis je met jonge kinderen check dan ook even of het mogelijk is om een kinderbedje en kinderstoel te reserveren.  Er zijn bovendien steeds meer vakantieparken die autoluw zijn, dat geeft je als ouder toch een gerust gevoel. 

Bedenk wat je wil zien tijdens je vakantie 

In de Ardennen kun je niet alleen een luxe kampeer avontuur beleven en heel veel leuke activiteiten doen, er is ook heel veel te zien. Van kastelen en historische steden tot sprookjesachtige grotten, watervallen en zelfs attractieparken. Er is zoveel te doen dat het een goed idee is om vooraf een lijstje te maken van de dingen die je echt niet wil missen. Dit levert je niet alleen heel veel voorpret op, maar helpt je ook bij het bepalen van de beste bestemming om een glampingaccommodatie te boeken. 

ardennen-kasteel-van-bouillon.jpg

Verblijf je in het zuiden van de Ardennen dan is een bezoek aan het kasteel van Bouillon aan de rivier de Semois een echte aanrader. Vanaf dit middeleeuwse kasteel heb je een prachtig uitzicht over de omgeving en er wordt een roofvogelshow gegeven. Een echte highlight zijn ook de Grotten van Han. Tijdens een boottocht door de ondergrondse rivier met lichtshow kun je alle pracht en praal van deze grot goed in je opnemen. Andere mooie bezienswaardigheden zijn de Citadel van Dinant, het dorpje Spa, Plopsa Coo, Euro Space Center en de waterval van Coo. 

Ga jij luxe kamperen in de Ardennen?

We hopen dat je na het lezen van dit artikel een beetje meer weet over glamping in de Ardennen. Heb je inspiratie gekregen om je volgende reis naar de Ardennen te boeken, bekijk dan hier onze vakantieparken in de Ardennen

Op vakantie in 2024? Top aanbiedingen

  • De Leistert — Tot 35% last minute korting
  • Landal —  Diverse last minute aanbiedingen
  • RCN — Diverse vakantieknallers. VOL = VOL
  • Center Parcs — Vroegboekkortingen tot 20%
  • Beekse Bergen — Tot 15% vroegboekkorting
  • Roompot — Buitengewone uitpakkers al vanaf €99
  • Topparken — Bekijk alle vakantiedeals voor 2024
  • EuroParcs — Tot 30% vroegboekkorting
  • Molecaten — Tot 15% korting op je vakantie in 2024

Over de auteur

Matt is de oprichter van Vakantiepark Vergelijker. Hij heeft een bachelor in vrijetijdsmanagement en is al meer dan 10 jaar actief in de reissector en online marketing. Matt's favoriete vakantieparken zijn Het Meerdal en de Schatberg waar hij als kind veel uren met plezier heeft doorgebracht.