Laatste update 13 Apr 2023
Dormio neemt 30 Roompot - en Landal Vakantieparken over

Er waren al een tijdje geruchten, nu is het zeker. Roompot heeft voldaan alle voorwaarden voor de overname van Landal Greenparks. De ACM heeft op 12 april 2023 akkoord gegeven voor de overname. Roompot en Landal dragen daarmee 30 vakantieparken aan de Dormio Groep over.

30 parken worden overgenomen door Dormio

De overname van Landal Greenparks door Roompot werd al in juni van 2021 aangekondigd. Maar om de overname van Landal door Roompot mogelijk te maken was toestemming van zowel de Europese Commissie als de Nederlandse Autoriteit Consument en Markt (ACM) nodig. De Europese Commissie ging al in april van 2022 akkoord, maar de ACM stelde een aantal eisen. Een van de eisen was dat Roompot 34 parken in Nederland zou moeten afstoten om te voorkomen dat de marktpositie in Nederland te sterk wordt. 

Roompot heeft aangegeven dat er vele gesprekken met ACM aan dit moment vooraf zijn gegaan. Omdat zowel Roompot als Landal niet alleen in het bezit zijn van een groot aantal vakantieparken, maar ook veel andere bedrijven helpen met dienstverlening zoals boekingen en marketing, vreest de toezichthouder dat Roompot de prijzen zal opdrijven. Door het afstoten van de Nederlandse parken geeft ACM zijn goedkeuring voor de overname. 

Landal GreenParks vakantieparken die naar Dormio gaan

Deze 6 vakantieparken van Landal worden over gedragen:

Roompot vakantieparken die naar Dormio gaan

Roompot draagt 16 vakantieparken over:

 • Langelille
 • Marke van Ruinen
 • Duynzicht
 • Harbour Village
 • De Heeren van ’s Gravesande
 • Het Drentse Wold
 • Het Grote Zand
 • Buitenplaats de Hildenberg
 • Marina Port Zélande
 • Schoonhovenseland
 • Zwartkruis
 • Zeedijk
 • Scorleduyn
 • Havenresort Terherne
 • Aquadelta
 • Zeeland Village

Hogenboom vakantieparken die naar Dormio gaan

Met het ACM is ook afgesproken dat Landal en Roompot afstand doen van de merken Largo en Hogenboom. Er worden dan ook 8 Hogenboom parken aan Dormio overgedragen:

De toekomst van de Dormio Group

Dormio had tot op heden slechts een paar vakantieparken in Nederland. Met de overname van de 30 vakantieparken zetten ze zichzelf direct op de kaart en worden een grote speler in Nederland.

In de praktijk zal er niet zo heel veel veranderen op de korte termijn. De parken die Dormio uitbaat zijn net als de parken van Landal en Roompot echte kwaliteitsparken. Die lijn zullen ze naar alle waarschijnlijkheid ook doorzetten in de nieuwe parken. Het enige dat we zeker weten is dat Bollo Beer en Koos Konijn plaats zullen maken voor Mio de hond op deze 30 parken. We zijn benieuwd naar de verdere ontwikkelingen. 

Update 25 april 2023: Een deel van deze parken wordt Summio vakantieparken.

Roompot hard op weg om de grootste van Europa te worden

Roompot vakantieparken is met enkele honderden vakantieparken al geruime tijd de grootste aanbieder van vakantieparken in Nederland. Doel is om de grootste aanbieder van Europa te worden. Door de overname van Landal komt die droom een stuk dichterbij. 

Met de parken van Landal, heeft Roompot nu 305 parken in 11 verschillende landen in Europa.

De verdere ontwikkeling van Roompot

Ondanks dat Roompot en Landal nu 30 parken overdragen is het doel voor de toekomst om verder uit te breiden. Dat zullen ze in eerste instantie doen door de huidige locaties verder te ontwikkelen en duurzamer te maken. Uiteindelijk is het natuurlijk ook de vraag hoe vakantiegangers zullen reageren op de veranderingen op de vakantieparken. Ondanks dat zowel Roompot, Landal als Dormio goed staan aangeschreven hebben ze allemaal een eigen karakter. De vraag is dus of de echte Landal vakantieganger ook zal kiezen voor Roompot of Dormio, of liever naar de concurrent gaat. 

Over de auteur

Matt is de oprichter van Vakantiepark Vergelijker. Hij heeft een bachelor in vrijetijdsmanagement en is al meer dan 10 jaar actief in de reissector en online marketing. Matt's favoriete vakantieparken zijn Het Meerdal en de Schatberg waar hij als kind veel uren met plezier heeft doorgebracht.