Laatste update 20 Dec 2022
8 Vakantie Tips voor een Onvergetelijke Dag Veluwemeer

Door de inpoldering van de Zuiderzee zijn verschillende mooie recreatiemeren ontstaan waaronder het Veluwemeer. Dit fijne recreatiemeer bevindt zich tussen het Middeleeuwse Elburg en Harderwijk. Het is een plek waar zowel watersporters, als natuurliefhebbers en rustzoekers het gegarandeerd naar hun zin zullen hebben. Lees hier onze vakantie tips voor een onvergetelijke dag Veluwemeer. 

 1. Doe niks, en chill aan het Veluwemeer

Rondom het Veluwemeer vindt je een aantal schone stranden waar je op een mooie zomerdag een verfrissende duik kunt nemen. Breng bijvoorbeeld een bezoekje aan de Bremmersbaai, Spijkstrand bij Biddingshuizen, het 400 meter lange Harderstrand Noord of het Strand Eiland bij Harderwijk. Dit kindvriendelijke strand bevindt zich op een steenworp afstand van de mooie binnenstad van Harderwijk naast het Dolfinarium.

veluwemeer-zonsondergang-zwemmen.webp

2. Verken het Veluwemeer vanaf de fiets

Het is een absolute aanrader om een rondje rond het Veluwemeer te fietsen. Tijdens je fietstocht kom je bijzondere historische vissersplaatsen tegen zoals Elburg en Harderwijk, afgewisseld met de mooie stranden en unieke natuur van Flevoland. 

veluwemeer-bremerbaai-wandeling.jpg

Tijdens je fietstocht kun je gebruikmaken van het Veluwerandveer, een fietspontje dat van mei tot eind september vaart. Het veer vaart dagelijks meerdere malen van Strandpaviljoen de Bremerbaai in Biddinghuizen naar Nunspeet en vice versa. De mooie oversteek duurt ongeveer 15 minuten. 

3. Ga eens varen op een botter 

Wie een bezoek brengt aan het Veluwemeer zal ongetwijfeld het water op willen. Op het Veluwemeer varen unieke botters, dit zijn houten vissersboten die vroeger werden gebruikt om te vissen op de Zuiderzee. Je kunt vanuit Harderwijk en Elburg een bijzondere zeiltocht maken in een botter. Je zet als het ware een stapje terug in de tijd en ervaart het leven op de Zuiderzee. 

veluwemeer-botter-varen.jpg

4. Windsurfen op het Veluwemeer

De Randmeren waar het Veluwemeer onder valt zijn dankzij de flinke bries een walhalla voor windsurfers. Je kunt eenvoudig het water in bij Surfoever Hoge Bijssel in Nunspeet. Het is hier lekker ondiep en er staat voldoende wind. Bovendien is er een ruime parkeerplaats (betaald), toiletgebouwen en speeltoestellen. Aan het Veluwemeer vind je ook een aantal surfscholen waar je les kunt nemen of materiaal kunt huren. 

Veluwemeer-windsurfen.webp

5. Beleef Dolfinarium Harderwijk

Combineer je bezoek aan het Veluwemeer met een bezoek aan Dolfinarium Harderwijk. Op het Dolfinarium kun je dolfijnen, walrussen en zeeleeuwen van heel dichtbij bewonderen. Je kunt verschillende shows bijwonen en de dieren te bekijken in hun verblijven.  Wil je daarna zelf ook een beetje waterpret dan kan dat in het waterpark van het Dolfinarium met 7 waterglijbanen een ligweide en zonnebedjes. 

veluwemeer-dolfenarium-famillie.jpg

6. Ontdek het historische vestingstadje Elburg

Elburg was vroeger een bedrijvig vissersstadje aan de Zuiderzee. Nu is Elburg gelegen aan het Veluwemeer, maar dat wil niet zeggen dat het zijn charme is verloren. Je kunt hier wandelen door smalle oude steegjes, de historische haven bekijken en genieten van architectuur uit de middeleeuwen zoals de Vischpoort uit 1592. Ga in Elburg zeker op zoek naar gerookte paling, een specialiteit van Elburg.

veluwemeer-elburg-kerk.jpg

7. Bezoek attractiepark Walibi Holland

Het Veluwemeer ligt vlakbij Biddinghuizen. Grijp deze kans aan om een dagje te genieten van de meest spectaculaire achtbanen van Nederland bij Walibi Holland. Laat jezelf lanceren in de Space shot, bezoek Merlijns magische kasteel of ga voor adrenaline in de achtbaan Goliath. Walibi Holland is geschikt voor iedereen vanaf 6 jaar. In oktober is Walibi Holland extra spannend met de Halloween Fright Nights en Spooky Days.

veluwemeer-walibi-actractiepark-achtbaan.jpg

8. Blijf slapen aan het Veluwemeer

Er is heel veel te doen en te beleven rondom het Veluwemeer. Een goede reden dus om wat langer te blijven en een paar dagen te blijven slapen. Gelukkig zijn er heel wat leuke vakantieparken rondom het Veluwemeer. Kies bijvoorbeeld voor Resort Zuiderzee, EuroParcs Veluwemeer, Landal Veluwemeer of Bad Hoophuizen

 

Op vakantie in 2024? Top aanbiedingen

  • De Leistert — Tot 35% last minute korting
  • Landal —  Diverse last minute aanbiedingen
  • RCN — Diverse vakantieknallers. VOL = VOL
  • Center Parcs — Vroegboekkortingen tot 20%
  • Beekse Bergen — Tot 15% vroegboekkorting
  • Roompot — Buitengewone uitpakkers al vanaf €99
  • Topparken — Bekijk alle vakantiedeals voor 2024
  • EuroParcs — Tot 30% vroegboekkorting
  • Molecaten — Tot 15% korting op je vakantie in 2024

Over de auteur

Matt is de oprichter van Vakantiepark Vergelijker. Hij heeft een bachelor in vrijetijdsmanagement en is al meer dan 10 jaar actief in de reissector en online marketing. Matt's favoriete vakantieparken zijn Het Meerdal en de Schatberg waar hij als kind veel uren met plezier heeft doorgebracht.